Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2014/10/27

VICTUS A L'AGRÍCOL



Aquí teniu unes imatges de la matinal sobre novel·la històrica feta a l'Agrícol amb la presència de Sánchez Pinyol (presentant Victus) i, després, de Patricia Gabancho, Agustí Alcoberro, Carme Roca i Jordi Mata. 
Es va fer una mirada polièdrica sobre la novel·la història, el tricentenari del 1714 i les relacions entre els historiadors i les escriptors (en el passat i, sobretot, en el present). Una sessió que recordà la importància d'aquets diàleg entre escriptors i historiadors des de la Grècia Clàssica per a crear una societat política més democràtica i el salt qualitatiu que van suposar l'obra dels romàntics amb Walter Scoot al capdavant, que foren importades a  Catalunya pels Germans  Milà i Fontanals, fundadors, precisament, de l'Agrícol.
Pels qui no hi vau ser, us direm que allà vam saber que els darrers anys de la seva vida Felip V vestia com un pobre, portava ungles de fins a vint centímetres de llarg i dormia en un taüt. I que el setge de Barcelona s'hauria acabat el dia 15 d'agost del 1714 si no hagués estat pels estudiants de filosofia, dada històrica que trobareu a Victus (els qui encara no l'heu llegit).