Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2013/03/27

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: EL NEGOCIO DEL HAMBRE

Felipe L. Aranguren presentarà dijous dia 4 a Vilafranca el seu llibre “El negocio del hambre”
 
L’estudi del sociòleg madrileny analitza el negoci de la producció d’aliments a escala planetària i denuncia l’especulació financera al voltant dels productes agraris, les implicacions en el dret a l'alimentació.



La presentació ha estat organitzada per la llibreria La Cultural amb la col·laboració d’Unió de Pagesos, Amnistia Internacional, Entrepobles i l’Associació Catalana per la Pau i Centre Artístic Penedès, l'Agrícol.
El sociòleg i poeta Felipe L. Aranguren (Madrid, 1951) assistirà dijous, dia 4 d’abril, a les 8 del vespre, l’Agrícol, a la presentació del seu llibre “El negocio del hambre” (Icaria, 2012), un treball sobre l’especulació alimentària a escala planetària. L’acte ha esta organitzat per la llibreria La Cultural amb la col·laboració d’Unió de Pagesos, Amnistia Internacional, Entrepobles i l’Associació Catalana per la Pau.
En aquest breu estudi impulsat per l’Associació Catalana per la Pau, Aranguren passa revista al negoci alimentari en diversos àmbits. D’una banda, tracta la qüestió del mercat dels aliments controlat per grans cadenes de distribució mundial i la terrible paradoxa que hi hagi mil milions de persones al planeta en situació d’inseguretat alimentària –amb 30 milions de morts a l’any a causa de la desnutrició- quan el malbaratament d’aliments al món desenvolupat permetria resoldre aquest situació, de sobres.
El sociòleg, que viu a cavall de Madrid i Barcelona, denuncia també l’acaparament de grans extensions terres –ja sigui en compra o en arrendament- a Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia per explotar-les en règim de monocultiu per a l’obtenció de cereals que es convertiran en biocombustibles. Aquesta pràctica, apunta Aranguren, a més de restar grans extensions de terra per a la producció d’aliments, els encareix i amenaça la sobirania alimentària d’aquests països, a més d’explotar les terres i els aqüífers fins a l’extenuació. Per al sociòleg madrileny, després de l’esclat de la bombolla immobiliària, el mercat mundial d’aliments s’ha convertit en el nou centre d’interès de l’especulació financera.
A aquestes pràctiques cal sumar el negoci derivat de la venda de fertilitzants, maquinària agrícola i llavors transgèniques.
Com a poeta, Aranguren ha publicat “El viajero y su tierra” (1999), “La esfinge” (2001) i “Memoria del no poder” (2008).